Rotaryclub Achterhoek Oost helpt Oekraïne.

Rotaryclub Achterhoek-Oost schenkt tijdens haar club bijeenkomst aandacht aan Oekraïne.

Gelet op de nijpende situatie in Oekraïne hebben de leden van de club besloten om het komende half jaar alle effort te steken in ondersteuning van Oekraïne. Aan de landelijke Rotary organisatie wordt € 2.500 beschikbaar gesteld en inmiddels is er € 1000 gedoteerd voor kleding voor vluchtelingen die in de Achterhoek verblijven. In samenwerking met Achterhoekse Rotary clubs en met het bedrijfsleven kunnen zodoende 300 kledingbonnen a € 40 worden gegeven aan vluchtelingen.

Om de hulp zo praktisch mogelijk en met behulp van ons netwerk te laten plaatsvinden hebben we op onze clubavond een aantal gasten uitgenodigd

Het programma start met een zoom verbinding naar Lviv waar Henk*ons bericht van zijn eigen verhaal vanuit de oorlog. Henk woont al 23 jaar in Oekraïne, is getrouwd met een Oekraïense en heeft twee kinderen. Henk heeft aanvankelijk gewerkt voor dochterbedrijf van KPN, maar heeft nu eigen reisbureau.

Tot de 24ste maart had Henk nooit verwacht dat het oorlog zou worden. Aanvankelijk vlucht het gezin naar het huis van zijn schoonmoeder in het Noorwesten. Achteraf de verkeerde keuze vanwege de inval van de Russen vanuit Belarus. De familie reist terug naar Kiev. Normaal een reis van 2 uur, nu met alle checkpoints een reis van 10 uur. 

Vanuit Kiev wil men door naar Lviv. Men pakt koffers en rijdt in colonne van 4 auto’s. Zeer veel files en een langdurige reis. Men moet om 22.00 uur binnen zijn vanwege avondklok. Lviv wordt niet gehaald, maar men kan overnachten in kerken, hotelletjes en restaurantjes. Volgende dag in Lviv waar het gezin logeert bij vrienden. Henk ervaart welk gevoel een vluchteling heeft: angst en verloren en ontheemd.

Nu de situatie in Kiev weer rustiger is wil men weer terug. Vooral kinderen willen snel terug. Zijn zoon van 19 wil bij een soort burgerwacht. Hij wordt dan bewapend. Henk begrijpt dit, maar wil dit als vader natuurlijk niet.

In Kiev verlopen zaken weer volgens plan. Er zijn geen tekorten en bankautomaten functioneren.

Op de vraag waar behoefte aan is antwoordt Henk dat er vraag is naar dekens en kleren, maar ook vooral aan medicijnen, pampers en lang houdbaar voedsel.

Er wordt aan Henk gevraagd wat zijn verwachting is van de oorlog. Hij heeft het idee dat Oekraïners niets willen toegeven, zeker niet na alle beelden van geweld door de Russen. Henk denkt dat er pas vrede kan komen na concessies over de Krim en de Donbas.

De club wenst Henk sterkte en succes bij zijn terugkeer naar Kiev.

Vervolgens leest een Oekraïense vluchtelinge haar ervaringen voor. Zij is arts in een ziekenhuis en is met twee dochters gevlucht en wordt opgevangen in Aalten.

Marleen Ottevanger en Marianne te Linde geven een verslag van de activiteiten van de Aaltense en Winterwijkse Uitdaging. 

Het gaat met name om praktische hulp en het gebruik maken van bestaand netwerk Voorbeelden: 

  • beschikbaar stellen van bus voor vervoer spullen naar Oekraïne
  • leveren van medicijnen, kleding, luiers etc.
  • bedrijfsleven stelt laptops beschikbaar voor onderwijs aan kinderen
  • uitstapje voor de kinderen naar Burgers Bush

Tenslotte bedankt Vitalie Kroes, afkomstig uit Oekraïne en lang werkzaam in Nederland voor alle steun die Nederlanders geven.

*namen van Oekraïners zijn uit privacy overwegingen gefingeerd.