Bezoek Bergbau Museum Bochum

31 mei hebben leden van onze club een bezoek gebracht aan onze Duitse zusterclub Remagen Sinzig. Wij waren uitgenodigd voor een bezoek aan het Bergbau Museum in Bochum. Dit is het grootse ‘bergbau’ museum in de wereld. Een indrukwekkende rondleiding bracht ons diep onder de grond in de beleving van de mijnbouwers die o.a. de sterke Duitse staalindustrie jaren van energie heeft voorzien. Tot in 2018 heeft deze mijn nog gewerkt. De verschillende werkprocessen door de jaren heen liet zien dat deze werkzaamheden wel lichter werden maar veel respect verdient voor degenen die hierin hebben gewerkt. Na het bezoek hadden wij een samen zijn met onze Duitse vrienden in een restaurant in de buurt. Het was gezellig bijpraten na twee jaar Corona waarin de contacten even op een lager pitje stonden. Tijdens het samenzijn hoorden wij de verschrikkelijke verhalen die leden van Remagen Sinzig in hun omgeving hebben beleefd na de overstroming van 2021.